Veřená zakázka

Vybudování zdroje tepla a centrální rozvody ÚT a TV pro domy Rudná 38, 40

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Moravskoslezský kraj
Kategorie:
Stavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Pozemní stavby
Stavebnictví a související činnosti ->  Dopravní stavby
CPV kódy:
45000000-7 - Stavební práce
Popis:

V případě řešeného č.p. 787/40 se jedná o dům, kde jsou v jednotlivých bytech umístěná lokální plynová topidla, a teplá voda je připravována v elektrických zásobníkových ohřívačích. V jednotlivých bytech ani v celém bytovém domě neexistují rozvody topné vody pro vytápění, a neexistují ležaté ani svislé hlavní rozvody teplé vody s cirkulací; v každém bytě je krátký úsek rozvodu teplé vody k jednotlivým zařizovacím předmětům. Tato koncepce bude nahrazena novým teplovodním zdrojem tepla pro vytápění a přípravu teplé vody umístěným v suterénu domu Rudná 40 (umístění zdroje tepla pro oba vchody 38 a 40). Vlastní zdroj tepla bude instalován v podobě odběrného plynového zařízení (2ks plynových kotlů do 50kW) s nově vybudovanými rozvody teplé vody a otopné soustavy, která bude teplovodní, tvořena deskovými ocelovými tělesy, do jednotlivých bytů (dům 40 má 8 bytů, dům 38 má 7 bytů).
Stavebné úpravy budou pouze v minimálním rozsahu, čistě v souvislosti se zřízením nového zdroje tepla – zahrnuje vyspravení maleb, omítek a povrchů, základek pod zásobníkové ohřívače, menší průrazy pro potrubí a kapsy pro konzoly, průraz pro vedení nového ležatého rozvodu do sousedního domu (č. 786/38); další úpravou je zřízení otvorů pro oddělené potrubí přívodu spalovacího vzduchu do uzavřených plynových spotřebičů (plynové kotle v provedení turbo) a také jednoho neuzavíratelného větracího otvoru pro trvalé provětrávání místnosti (z hygienického hlediska bude větrání místnosti zajištěno stávajícím oknem, dodatečný větrací otvor je doporučené vzhledem k zvýšené vlhkosti prostor). Dále budou zprůchodněny a vyčištěny dvě stávající komínové šachty – je navrženo oddělené odkouření každého plynového kotle, kdy spalinové cesty povedou vždy vlastním komínovým průduchem. Dimenze odvodu spalin je navržena Ø110. Alternativou k tomuto řešení je využití pouze jedné komínové šachty a zhotovení spalinové cesty o větší dimenze Ø125 (za předpokladu, že šachta svými rozměry a stavem vyhoví, což je méně pravděpodobné).
Změnou způsobu vytápění a přípravy teplé vody dojde instalací nových zařízení v suterénu ke změně užívání stávající místnosti. Stávající suterénní místnost, původně využívaná jako „Prádelna“ se instalací zdroje tepla vč. plynových kotlů, zásobníků TV a dalšího zařízení, změní na „Technickou místnost se zdrojem tepla“ případně jednoduše na „kotelnu“. Nejedná se však o plynovou kotelnu dle ČSN 07 0703 a dle vyhlášky 93/91 Sb. protože nové zařízení je v podobě 2ks plynových kondenzačních kotlů do 50 kW (jedná se tedy o odběrné plynové zařízení dle TPG 704 01). Nové zařízení bude umístěno výhradně v prostorách ve vlastnictví investora.
Plynové kondenzační kotle a další příslušenství zdroje tepla (ohřívače teplé vody, expanzní nádoby…) budou umístěny do vyčleněné suterénní místnosti.
Dům 38 a 40 bude nově vybaven teplovodní otopnou soustavou – bude zřízen nový ležatý rozvod topné vody procházející pod stropem suterénu napojující jednotlivá místa stoupacího potrubí do jednotlivých bytů a k otopným plochám – rovněž zřízeny nově. Koncepčně stejně bude zhotoven rozvod teplé vody spolu s cirkulací teplé vody (řeší samostatná část dokumentace) – bude zřízen ležatý rozvod vedený pod stropem suterénu, napojující jednotlivá místa vedení stoupacího potrubí do bytů k zařizovacím předmětům. Rozvody studené vody budou ponechány původní (dojde pouze k vyvedení nové odbočky do kotelny pro centrální přípravu teplé vody).
Zdrojem tepla pro vytápění a přípravu teplé vody budou dva plynové kondenzační kotle o modulovatelném výkonu 6,6 – 49,9 kW. Tyto budou zavěšeny na vyhrazené místo na zeď – viz půdorys kotelny. Nebude se jednat o plynovou kotelnu, ale pouze o odběrné plynové zařízení (dle TPG 704 01). Kotle budou plnit úlohu hlavního zdroje pro vytápění a pro přípravu teplé vody. Teplá voda bude topnou vodou z kotlů připravována pomocí samostatné topné větve, nikoli přímo z kotlového okruhu – viz schéma zapojení. Kotle obsahují oběhové čerpadlo kotlového okruhu, pojistný ventil (max. 3 bary). Spotřeba zemního plynu jednoho kotle je Qmax.=5,15 m3/h. Od obou kotlů musí být odváděn kondenzát (v max. množství při úplném využití kondenzačního principu 2x 5l/h; tedy celkem 10 l/h – tato hodnota je teoretickým maximem, kterého bude dosaženo pouze za předpokladu provozu při teplotním spádu 40/30⁰C) – bude zaústěn do kanalizace. V základním návrhu je uvažováno zaústění gravitačně, nebyla-li by tato možnost technicky proveditelná, musela by být instalována malá stanice pro přečerpávání kondenzátu – zaústění kondenzátu do nejbližší kanalizace je požadavek na profesi STAVBA. pH kondenzátu plynových kondenzačních kotlů se obecně pohybuje v rozmezí 2,8-5,5; kondenzát bude veden přes neutralizační zařízení pro vyrovnání pH na hodnotu 6,9.
Jedná se o uzavřené spotřebiče (tzv. turbo) s nuceným přívodem spalovacího vzduchu a nuceným odvodem spalin přímo do venkovního prostoru (přes komín, v tomto případě budou zhotoveny dva; jeden pro každý kotel). Z hlediska příslušných předpisů je možné tento typ agregátu umístit do libovolné místnosti bez ohledu na její kubaturu a větrání. Pro kotel je třeba zvolit takové místo instalace, které umožní potřebný přístup v případě obsluhy nebo servisní prohlídky. Odkouření kotlů bude provedeno vždy odděleným rozvodem (DN110). Potrubí bude vždy vedeno stávající komínovou šachtou nad střechu. Spalovací vzduch bude na rozdíl od odkouření veden ke kotlům přes fasádu; odděleným potrubím DN80 ke každému kotli.
Ve vyhrazeném prostoru budou dále instalovány tři nepřímotopné zásobníky teplé vody (s prostorovou rezervou pro 4.), ve kterých bude topnou vodou z kotlů připravována teplá voda. Zásobníky teplé vody je možné vybavit elektrickými topnými tělesy (max. 6kW); zejména pro termickou hygienizaci proti bakteriím Legionella, avšak vzhledem k výstupní teplotě topné vody z plynového zdroje a jeho výkonové kapacitě považuji instalaci dodatečného tělesa za nadbytečné; o instalaci rozhodne investor.
V kotelně bude umístěn kromě kondenzačních kotlů např. sdružený rozdělovač a sběrač, ze kterého budou vyvedeny tři topné větve. Dále zde bude umístěn hydraulický vyrovnávač dynamických tlaků (HDTV) a expanzní nádoba o objemu 100 litrů, expanzní nádoba na pitnou vodu, neutralizační box pro odváděný kondenzát, úpravna dopouštěné vody (demineralizace – požadovaná kvalita topné vody se liší s ohledem na konkrétního výrobce).
Nově budou v bytech instalována otopná tělesa (viz dále). Zdroj tepla bude regulován podle ekvitermy (závislost na venkovní teplotě; maximální teplota topné vody je s ohledem na původní stav bytového domu navržena pro nejnižší venkovní teploty na 75/60⁰C).
Umístění zdroje tepla, způsob napojení, odstupové vzdálenosti atd. – musí být provedeny dle pokynů výrobce!!! Návrh umístění je proveden ve výkresové části.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    15.06.2022
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    11.07.2022