Veřená zakázka

TECHNOLOGIE PROJEKTU: Energetické úspory ve společnosti RACIO, s.r.o.

Druh zadávacího řízení:
Otevřené řízení
Lokalita:
Jihomoravský kraj
Kategorie:
Stavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Pozemní stavby Technologie, stroje, přístroje a elektronika
Technologie, stroje, přístroje a elektronika ->  Technologie, stroje a přístroje
CPV kódy:
42000000-6 - Průmyslové stroje,
42200000-8 - Stroje na výrobu potravin, nápojů a pro zpracování tabáku a jejich díly,
45231112-3 - Instalace a montáž potrubních systémů,
45330000-9 - Instalatérské a sanitární práce,
51542100-4 - Instalace a montáž strojů na výrobu potravin
Popis:

RACIO je česká značka působící v oblasti zdravé výživy, přičemž patří mezi největší výrobce pufovaných výrobků v Evropě. Základní výrobní technologií využívanou pro zpracování většiny cereálních výrobků je pufování. Vstupní výrobní surovinou je pšenice a rýže, která se dávkuje do expanzní formy pečícího stroje tzv. expandéru, kde vlivem vysoké teploty (300 °C) a tlaku dochází v krátkém čase (10 s) k odpaření vlhkosti, nabobtnání (expanzi) zrn a vytvarování korpusů chlebíčků. Dalším podstatným výrobním procesem, který následuje je temperace čokolády, která je zajišťována ohřevem teplé vody z plynových kotlů a el. bojleru pomocí vnitřních potrubních rozvodů teplé vody.
Technologické procesy související s výrobou produktů jsou velmi energeticky náročné. Spotřeba energie na technologické a ostatní související procesy vykazují současnou spotřebu energie 1 045,267 MWh/rok. Stávající zařízení je značně zastaralé, nicméně je z hlediska všeobecné životnosti stále využitelné, nicméně jeho výkon neodpovídá současným podmínkám pro ekologickou výrobu, resp. práci s co nejnižší ekologickou stopou. Projekt řeší problém vysoké energetické náročnosti ve výrobním procesu pufování, který je neekonomický a neekologický a zároveň méně výkonný. Souvisejícím problémem je pak finanční zátěž v rámci velkých výdajů za energetickou spotřebu. Uvedené technologické zařízení také vykazuje velkou míru emisí skleníkových plynů ve výši 678,247 t CO2 za rok.

Projekt řeší pouze spotřebiče energie s nulovými přímými emisemi CO2. Projekt řeší pouze modernizaci a instalaci technologického zařízení určeného pro výrobní procesy společnosti.

Problém vysoké energetické náročnosti ve výrobním procesu (pufování a související výroby cereálních výrobků) je způsoben energeticky náročnými technologickými zařízeními, které jsou již velmi zastaralé, a které jsou v porovnání s dnes novými zařízeními velmi neekonomické, neekologické a technicky nevyhovující. Současná spotřeba společnosti dosahuje 1 045,267 MWh/rok, což představuje vysoké finanční náklady ve výši 2 848,21 tis. Kč za rok.

Proces pufování je primárním technologickým procesem společnosti, který je sám o sobě vzhledem ke své podstatě velmi energeticky náročný. Stávajících 12 expandérů o celkovém el. příkonu 42,6 kW má v rámci celoročního provozu spotřebu 294,45 MWh s ročním nákladem 1 051,469 tis. Kč. Stávající expandéry vyrobí za rok 5 742 277 ks balíčků pufovaných chlebíčků.

Spotřeba energie stávajícího kompresoru je 360 MWh/rok (náklady 1 285,54 tis. Kč). Spotřeba zemního plynu stávajících plyn. kotlů je 334,368 MWh/rok (náklady 309,628 tis. Kč) a el. boileru 56,448 MWh/rok (201,573 tis. Kč). Vypočtené spotřeby jsou na základě el. příkonů, výkonu a produkce, ceny jsou uvedeny bez DPH. Pracovní účinnost technologického zařízení odpovídá době vzniku zařízení.

Tři staré plynové kotle (2x Vailant, 1 Protherm) spalující zemní plyn včetně. el. boileru o objemu 300 l budou odstaveny a jsou nahrazeny novým kotlem na biomasu (pluchy), jehož instalace právě probíhá. Kotelna a kompresorovna jsou však umístěny v jiné budově a původní vnitřní rozvody tepla do odběrného místa (temperace čokolády) má velké energetické ztráty.

Hlavním důvodem k požadované modernizaci technologického zařízení jsou jeho technické vlastnosti, které neodpovídají současným energetickým standardům s ohledem na ekologii.

Podrobné zadání zakázky a požadavků zadavatele na funkčnost a způsob řešení je uvedeno v samostatných přílohách zadávacích podmínek. Další informace nutné k řádnému podání nabídky obsahuje tato zadávací dokumentace a její přílohy. Pokud jsou obsaženy požadavky nebo odkazy na obchodní firmy, názvy nebo jména a příjmení, specifická označení zboží a služeb, která platí pro určitou osobu, popřípadě její organizační složku za příznačné nebo označení původu, jde pouze o příklad jedné z možných variant řešení. Jedná se pouze o vymezení požadovaného minimálního standardu a zadavatel výslovně umožňuje i jiné technicky a kvalitativně srovnatelné řešení – případné jiné technicky a kvalitativně srovnatelné řešení nabízené uchazečem musí být dostatečně určitě specifikováno v nabídce uchazeče.
V případě uvedení konkrétních výkonových parametrů, funkcí a rozměrů jsou tyto závazné, neboť se jedná o minimální/nezbytný požadavek ze strany zadavatele s ohledem na jeho výrobní proces, umístění zařízení a jeho funkci a s ohledem na provoz zadavatele.
Součástí plnění je dále zajištění všech činností souvisejících s realizací zakázky. Realizace předmětu plnění bude probíhat v souladu s pokyny zadavatele, dále dle obecně závazných právních předpisů, ČSN, ostatních norem a pravidel, které se na zakázku vztahují (např. dotační pravidla).

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    27.03.2024
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    12.04.2024