Veřená zakázka

Rybník na p.č. 1258 v k.ú. Dívčice

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Hlavní město Praha
Kategorie:
Stavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Vodohospodářské stavby
CPV kódy:
45240000-1 - Výstavba vodních děl
Popis:

Druh a předmět je specifikován projektovou dokumentací zpracovanou Ing. Jana Máchovou,
Vodohospodářská projekce, A. Tragera 46, České Budějovice 370 10, IČ: 659 68 263, ČKAIT 0101441


A. Popis předmětu plnění :

Popis současného stavu

Zájmové území se nachází v k.ú Dívčice v těsné blízkosti stávajícho bočního rybníka. Místo navržené pro umístění rybníka je v současné době zamokřená louka bez zemědělského využití. Lokalita je bez keřového a stromového porostu. Severně a východně od plánovaného rybníka se nachází louka, jižně Bezdrevský potok, do kterého bude vyústěno vypouštění rybníka. Západní hranu rybníka tvoří boční hráz stávajícího rybníka, ze kterého bude provedeno napouštění navrhovaného rybníka. Z tohoto důvodu nebude mít rybník vybudovaný bezpečnostní přeliv, protože přítokové množství vody do rybníka bude regulovatelné.

Účel výstavby

Účelem výstavby je vznik nové boční nádrže. Stavbou vodní plochy dojde k vytvoření ekologicky stabilního prvku v krajině. Navržená vodní plocha bude součástí vzniklého lokálního biocentra. Dojde ke zlepšení vodního režimu. Bude zadržena nevyužitá povrchová voda a vodní plocha se stane významným krajinným prvkem. Bude přirozeně zapojena do okolní krajiny a vytvoří se předpoklad pro rozvoj fauny a flóry.
Stavba rybníka je obecně prospěšná s pozitivním vlivem na vegetační a životní prostředí.

Hydrologické údaje

- vodní tok : Bezdrevský potok
- hydrologické číslo povodí: 1-06-03-043
Vzhledem k tomu, že rybník je boční a bude napájen regulovaným přítokem ze stávajícího rybníka, nebylo žádáno o údaje u ČHMÚ o hydrologické údaje. Rybník nebude mít bezpečnostní přeliv.

Technické údaje rybníka

Jedná se o rybník boční s homogenní hrází podkovovitého tvaru, výpustí a přepouštěcím objektem.
- kóta koruny hráze – 385,60 m.n.m.
- hladina normálního nadržení – 385,00 m.n.m.
- kóta dna rybníka u výpusti – 383,50 m.n.m
- maximální hloubka u výpusti (při normální hladině) – 1,5 m
- průměrná hloubka vody v rybníku – 0,98 m
- výška požeráku – 2,2 m
- výpust – betonový prefabrikovaný požerák 60/60 cm v patě hráze
- výpustní potrubí – PVC DN 300 s obetonováním a ojílováním v rozsahu tělesa hráze – celková délka 45,8 m
- celkový objem vody – 6 434 m3
- plocha vodní hladiny – 6 567 m2
- délka hráze – 222,0 m
- výška hráze – max. 1,5 m (rybník je částečně zahlouben)
- kóta maximální hladiny – 385,60 m n.m. (koruna hráze) – přítok je regulován, maximální hladina je pouze teoretická
- plocha maximální hladiny – 7 694 m2
- maximální objem nadržené vody – 10 750 m3
- délka zdrže – 132 m


Technický popis jednotlivých objektů

Rybniční zdrž
V současné době se v místě navrhovaného rybníka nachází louka a zamokřená plocha. Lokalita je bez keřového a stromového porostu. Severně a východně od plánovaného rybníka se nachází louka, jižně Bezdrevský potok, do kterého bude vyústěno vypouštění rybníka. Západní hranu rybníka tvoří boční hráz stávajícího rybníka.
Zdrž námi navrhovaného rybníka vznikne vytěžením zemního materiálu. Ve zdrži bude provedeno odtěžení horní vrstvy v tl. 0,3 m – humus – 8286 m2 x 0,3 m = 2486 m3 a poté dotěžení do tvaru dle příčných řezů PF1 – PF7.
Břehové partie zadní části zdrže budou navrženy ve sklonu 1:8. Zemina z výkopu zdrže bude využita k sypání hráze, případný přebytek bude odvezen na pozemky zadavatele. Stejně tak bude odvezen i přebytek humusu.

Výpustní objekt a hrázové těleso

Jedná se o homogenní zemní hráz podkovovitého tvaru se šířkou koruny 3,0 m a sklon návodního svahu je 1:2,75, vzdušní svah bude vybudován ve sklonu 1:2. Vytěžení zdrže podél stávající boční hráze rybníka bude provedeno ve sklonu 1:2,75.
Terén v místě hráze bude odhumusován v tloušťce 0,30 m. Poté bude proveden výkop zavazovací ostruhy hloubky 0,8 m, šířky cca 3 m v ose hráze, který zajistí přerušení průsaků. Poté bude prováděno sypání a hutnění hráze po vrstvách. Hráz bude nasypána ze zemního materiálu vytěženého ve zdrži. Vhodnost materiálu musí potvrdit posudek hydrogeologa. Ten by měl být přizván po výkopu rýhy pro zavazovací ostruhu, aby posoudil, zda není nutné ještě hlubší založení hráze. Pokud by zemina ze zdrže nevyhovovala, geolog určí místo pro zemník a zemina pro sypání hráze by byla těžena v zemníku. Případná nevhodná zemina ze zdrže by pak byla zpětně uložena do zemníku, který by byl vrácen do původního stavu. Vnitřní část hráze bude provedena z vybrané hlinitopísčité zeminy vyšší kvality – vznikne tak těsnící jádro hráze.
Zeminy vhodné k sypání hráze jsou jílovito-písčité zeminy s obsahem 50-70 % písku. Obsah organických látek musí být menší než 5 % hmotnosti, mez tekutosti nesmí být větší než 50 %, velikost největších ojedinělých zrn nesmí přesahovat 100 mm. Index plasticity Ip u zemin třídy ML, CL, CS a MS musí být větší než 8 %.
Zeminy nesmí obsahovat kořeny, pařezy a drny. Jednotlivé kameny mohou být v materiálu obsaženy, po uložení do tělesa hráze se však nesmí dotýkat a spáry mezi nimi musí být vyplněny hlinito-jílovitým minimálně propustným materiálem.
Všechen materiál v tělese hráze musí být dokonale zhutněn a to u soudržných zemin na 95 % objemové hmotnosti sušiny podle standardní Proctorovy zkoušky a u nesoudržných zemin na 70 % relativní hutnosti. Vhodnost zeminy před sypáním hráze stejně jako posouzení základové spáry hráze musí ještě před zahájením stavby hráze posoudit geolog. Předpokládáme, že pro násyp hráze bude využita zemina z rybniční zdrže.
Opevnění hráze bude pouze na návodním svahu a to kamenným pohozem tl. 25 cm, který bude uložen na geotextílii Polyfelt TS 40 tl.1,2 mm. Opevnění pohozem bude vytaženo až ke koruně nové hráze, u boční hráze stávajícího rybníka bude ukončeno 30 cm nad kótou normální hladiny – tedy na kótě 385,30 m n.m. Geotextíliie a pohoz bude zatažen do paty svahu, ve které bude vytvořena rýha šířky 60 cm, hloubky cca 30 cm. Kotruna hráze a vzdušní svah bude ohumusován a oset tl. 10 cm – 1200 m2 x 0,1 m = 120 m3 humusu.
Jako výpustní zařízení bude sloužit otevřený dvojitý železobetonový požerák vnitřních rozměrů 0,6 x 0,6 m výšky 2,2 m. Požerák bude betonován na betonový základ. Hrazení bude provedeno pomocí dřevěných dluží, ve spodní vrstvě na návodní straně požeráku budou osazeny česle. Nátok do požeráku bude ohraničen naváděcími zídkami, prostor nátoku bude mezi zídkami opevněn dlažbou z lomového kamene na MC tl. 25 cm do lože z betonu tl. 10 cm.
K přístupu k požeráku bude sloužit ocelová lávka s dřevěnou podlahou.
Konstrukční výkres požeráku – viz. příloha č. 14.
Výpustní potrubí bude z PVC DN 300 s obetonováním a ojílováním v rozsahu tělesa hráze. Výpustní potrubí bude vyústěno na bermu Bezdrevského potoka. Celková délka potrubí je 45,8 m. Pás od vyústění až pod břehovou hranu šířky 2 m bude opevněn dlažbou z lomového kamene na MC tl. 25 cm do lože z betonu tl. 10 cm. Výustní potrubí bude seříznuto dle tvaru břehové hrany tak, aby potrubí netvořilo překážku v průtočném profilu Bezdrevského potoka – viz. příloha č. 16.

Přepouštěcí objekt

Jako přepouštěcí zařízení bude sloužit otevřený dvojitý železobetonový požerák vnitřních rozměrů 0,6 x 0,6 m výšky 1,6 a 2,2 m na obou stranách dělící hráze rybníků. Požeráky budou betonovány na betonový základ. Hrazení bude provedeno pomocí dřevěných dluží, ve spodní vrstvě na návodní straně požeráků budou osazeny česle.
K přístupu k požerákům budou sloužit ocelové lávky s dřevěnou podlahou.
Přepouštěcí potrubí bude z PVC DN 300 s obetonováním a ojílováním délky 18 m. Výkres přepouštěcího objektu – viz. příloha č. 15. Detail jednotlivých požeráků odpovídá konstrukčnímu řešení hlavního požeráku rybníka.

Vegetační úpravy

Lokalita stavby nevyžaduje zvláštní vegetační úpravy. V zadní části rybníka přepokládáme přirozené vytvoření litorálního pásma. V lokalitě se nenachází stromový ani keřový porost.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    24.02.2017
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    13.03.2017