Veřená zakázka

V 00428 – dodávka hybridní fotovoltaické elektrárny

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Jihomoravský kraj
Kategorie:
Energie
Energie ->  Ostatní
CPV kódy:
09330000-1 - Solární energie
Popis:

Předmětem zakázky je dodání níže uvedené technologie fotovoltaické elektrárny, včetně příslušenství nezbytného pro jeho provoz, za podmínek uvedených dále v rámci realizace projektu s názvem „Pořízení fotovoltaické elektrárny o výkonu 14,82 kWp a baterie o kapacitě 40,44 kWh k pokrytí vlastní spotřeby společnosti Stavounie-CZ, s.r.o.“, registrační číslo CZ.01.3.10/0.0/0.0/17_178/0013957. Technické parametry jsou následující s tím, že zadavatel umožňuje jejich modifikaci při zachování principu, kdy výkonové a rozsahové parametry jsou stanoveny jako minimální a rozměrové a váhové parametry jako maximální, pakliže není u konkrétního parametru uvedeno něco jiného, s tolerancí tak, aby technologie mohla být instalována v místě pro toto určeném zadavatelem.
Tato zakázka zahrnuje konstrukci, výrobu, dopravu, montáž, uvedení do provozu a zaškolení obsluhy v místě určeném zadavatelem. Dodavatel zodpovídá za to, že zakázka bude dodána kompletní a bude obsahovat všechny díly potřebné k bezvadnému provozu. Pro výrobu budou použity pouze originální (nerepasované) komponenty. Technická specifikace stanovuje základ minimálních požadavků na funkci, výkony, životnost apod. Příslušný dodavatel se zavazuje potvrzením zakázky dodržet veškeré body tohoto dokumentu. Obsahuje-li ZD nebo její přílohy konkrétní obchodní názvy či značky, jedná se pouze o vymezení požadovaného standardu a zadavatel umožňuje i jiné technicky a kvalitativně srovnatelné řešení.
Technická specifikace a další podmínky
Předmětem řešení je nová fotovoltaická elektrárna včetně bateriového systému. Elektrárna bude vybudována na střechách objektů na níže uvedených pozemcích v katastrálním území Domašov u Brna 630799: p.st. 252, p.st. 302, p.st. 303. Elektrárna bude tvořena maximálně 52 ks fotovoltaických panelů o výkonu minimálně 285 Wp, celkový instalovaný výkon fotovoltaického systému činí minimálně 14,82 kWp. Součástí dodávky střídače je i bateriový systém o velikosti 40,44 kWh. Tolerance rozměrů panelů, které jsou uvedeny níže, je +-10 % u rozměrů délky a šířky panelů tak, aby se tyto daly instalovat na místo k tomu určené (výslovně je možná i větší změna rozměrů panelů nad uvedenou toleranci ale to jen v případě, kdy účastník prokáže, že je možné takto změněné panely nainstalovat na místo určení aniž by došlo ke zhoršení parametrů elektrárny např. z důvodu zastínění, apod.). Rozměr tloušťky panelů je doporučený s ohledem na nosnost střechy. Ostatní technické parametry jsou stanoveny tak, že zadavatel umožňuje jejich modifikaci při zachování principu, kdy výkonové a rozsahové parametry jsou stanoveny jako minimální a rozměrové a váhové parametry jako maximální, pakliže není u konkrétního parametru uvedeno něco jiného, s tolerancí tak, aby zařízení mohlo být instalováno a připojeno ke stávajícím zařízením zadavatele v místě pro toto zařízení určeném.
Veškeré technické podrobnosti jsou uvedeny v projektové dokumentaci a výkazu výměr, který je přílohou č. 3 této zadávací dokumentace.
Projektová dokumentace a výkaz výměr představuje popis minimálních parametrů technického řešení. Účastníci výslovně mohou nabídnout i jiné lepší technické řešení s tím, že dle tohoto technického řešení příslušně upraví výkaz výměr a toto technické řešení popíší a doloží (produktové listy výrobců jednotlivých zařízení apod.) tak, aby zadavatel mohl posoudit splnění minimálních požadovaných podmínek.
Podrobná technická specifikace
FUNKCE HYBRIDNÍ ELEKTRÁRNY
Všeobecné informace
Hybridní systém akumulace fotovoltaické elektrárny (HFVE) bude celoročně napájet a částečně zálohovat rozvody průmyslového areálu. Zdrojem akumulovatelné elektrické energie pro HFVE budou fotovoltaické panely, umístěné na střeše objektů areálu a napojené na vnitřní síť areálu prostřednictvím síťových měničů (AC-coupling), jako podpora pak v případě nedostatku akumulovatelné energie a při vybití baterie vnější distribuční síť. Provoz HFVE bude buď jako ostrovní bez využití distribuční sítě (zálohovaná část rozvodu), ve spolupráci se síťovými = funkce UPS s částečnou podporou FVE do doby vybití baterie, poté dojde k automatickému ukončení napájení zálohovaných obvodů. Standardně bude systém provozován jako trvale paralelně pracující s podporou sítě a povoleným přetokem (po nabití baterie) do vnější sítě (vyžadovány obě varianty provozu = síťový/ostrovní do vybití baterie). Zařízení HFVE bude vybaveno centrální sondou přetoku MTP na hlavním odvodním vedení k elektroměrovému rozváděči, jež umožní řízené nabíjení energie ze všech dostupných zdrojů v případku přebytku energie a její opětovné zpětné řízené dodávání do rozvodů areálu.
Systém HFVE bude vybaven ručním a automatickým bypassem, který v případě poruchy zařízení umožní napájení zálohovaných odběrů přímo distribuční sítí (vybavení automatického bypassu je aktivováno při všech poruchách zařízení RHF a při vypnutí systému RHF). Systém HFVE bude vybaven vstupním rozpadovým stykačem (lokálním i centrálním), ovládaným certifikovanou síťovou ochranou. Systém HFVE bude vybaven TOTAL-Stop tlačítkem, vypínajícím zálohované i nezálohované rozvody za RHF.
Požadované součásti systému HFVE – dodávka dle této PD
• Hybridní měniče/nabíječe INV**.
• Akumulátorová baterie BAT včetně všech periferií a komunikace.
• Bateriový monitoring a bateriový management, monitoring a vizualizace (webové rozhraní) dat (BM, BMS, DAT).
• Silový kompaktní rozváděč AC/DC (RHF), obsahující hybridní měniče/nabíječe, monitoring, všechny silové, jistící a ochranné prvky přímo související se systémem elektrárny (jištění baterie, jištění DC vstupů měničů/nabíječů, přepěťové ochrany AC, AC vstupní obvod – rozpadový stykač směrem k distribuční síti včetně samostatné síťové ochrany, automatický stykačový bypass, ruční bypass).
• Napojení systému HFVE do stávajícího elektrorozvodu (implementace).
Požadovaná funkce systému HFVE
• Systém hybridní elektrárny bude vybaven bateriovým managementem, který zajistí provozování baterie v nastaveném intervalu SOC (State Of Charge), systém akumulace bude vybaven kompletním BMS, zajišťujícím hlídání všech hlavních parametrů baterie – přebití, podbití, nadproud, teplota, dále zajistí balancování jednotlivých článků baterie, apod. tak, aby bylo dosaženo garantované doby života baterie. Celý bateriový set bude využit pro všechny fáze společně, tj. není přijatelné rozdělení baterií na tři nezávislé sety, pro každou fázi zvlášť.
• Systém HFVE bude vybaven AC/DC nabíječi, které zajistí řízené nabíjení baterie. Požadován standardní, uživatelsky nastavitelný nabíjecí algoritmus bulk/absorbtion//float. Pomocí těchto nabíječů je na základě kontinuálně zjišťovaného přebytku (centrální sonda MTP) nabíjena baterie. Vlastní hybridní elektrárna bude tvořena hybridními měniči/nabíječi INV** konstrukce AC-IN / AC-OUT s integrovaným transferovým relé v každé fázi (viz. technická specifikace), hybridní měniče budou spřaženy do třífázové soustavy požadovaného výkonu.
• Hybridní systém musí umožnit spolupráci s externím zdrojem elektrické energie (vnější distribuční síť, ev. kogenerační jednotka = budoucí rozšíření), spoluprací se myslí zejména přechod na plnou podporu vnější sítí v případě vybití baterie pod nastavenou mez (uživatelské nastavení) a opětovný návrat do měničového módu po zotavení baterie nad nastavenou mez (uživatelské nastavení). Podpora lokální sítě energií z baterie bude opět řízena na základě měření toků energie na centrální sondě MTP. Systém automaticky zjistí nedostatek energie (pokles výkonu síťové fotovoltaické elektrárny nebo zvýšení odběru areálu) a chybějící výkon přistřídá zpět do rozvodů z baterie. Přechody mezi nabíjením a opětovným vybíjením baterie budou automatické a řízené systémem HFVE. Meze vybití baterie bude možné měnit uživatelsky v řídícím systému HFVE.
• Požadována možnost ručního nabití baterie z vnější distribuční sítě – možnost preventivní přípravy na plánovaný blackout.
• V případě výpadku vnější sítě (blackout) systém HFVE pokračuje bez přerušení (funkce online UPS) v napájení zálohovaných obvodů. Síťová elektrárna a její měniče, zapojená před bateriovým systémem (na nezálohovaný rozvod), jsou v případě výpadku vnější sítě mimo provoz. Síťová elektrárna a její měniče, zapojená za bateriovým systémem (na zálohovaný rozvod), jsou v případě výpadku vnější sítě v provozu provádí ostrovní napájení zálohovaných rozvodů areálu ve spolupráci s HFVE. (Důležitá poznámka: použité síťové měniče musí být schopné provozu v lokální ostrovní síti při výpadku distribuční sítě).
• Systém musí být vybaven vstupním rozpadovým stykačem (lokálním, centrálním), řízeným fázovou síťovou ochranou (schválenou distributorem), který při přechodu do ostrovního módu (blackout) galvanicky odpojí HFVE a celý areál od distribuční sítě. Měniče/nabíječe musí disponovat nabíjecím výkonem uvedeným v technické specifikaci (priorita1 = přímé napájení spotřeby z externího zdroje, priorita2 = nabíjení baterie). Spoluprací s vnější sítí se tedy přednostně rozumí výkonová součinnost hybridních měničů/nabíječů s externím zdrojem energie (síť) a nabíjení baterie z přebytků energie.
• Systém hybridních měničů bude vybaven automatickým zařízením, které v případě poruchy hybridního systému zajistí napájení zálohovaných obvodů z vnější distribuční sítě (stykačový automatický bypass), tento automatický bypass bude doplněn bypassem ručním pro zajištění napájení zálohovaných obvodů v případě totálního selhání systému (uvedení napájení těchto obvodů do původního stavu před realizací HFVE).
• Systém hybridní elektrárny bude vybaven kompletním monitoringem všech provozních dat baterie, nabíječů a měničů včetně měření sumárních toků energie do/z baterie, stavu baterie s vizualizací dat na webovém rozhraní.

Požadované jednopólové schéma
Požadované provedení systému HFVE
Kompletní technologie HFVE (kromě baterie) bude umístěna v kompaktní skříni RHF (kapotáž technologie – striktní požadavek). Ilustrace zakapotování vnitřní technologie m HFVE – standard provedení.


Ilustrace standardu provedení kompaktní hybridní stanice
VĚTRÁNÍ PROSTORU BATERIE A OKOLÍ RHF, PROVOZNÍ TEPLOTY
Provozem zařízení v RHF (měniče/nabíječe) vzniká ztrátové teplo o výkonu max. 1200W. Provozem baterie vzniká ztrátové teplo max. 1000W.
Odvod ztrátového tepla z místnosti RHF a baterie je nutno zajistit nucením větráním ev. klimatizací dostatečného chladícího výkonu (stavební připravenost).
Provozní teplotní interval baterie je +10°C až +25°C, maximální přípustný interval 0°C až +45°C, při poklesu teploty pod 0°C ochranný mechanismus provede havarijní odstavení baterie. Striktně je tedy doporučeno spodní hodnotu +10°C nepodkračovat.
TECHNICKÉ PARAMETRY ZAŘÍZENÍ
Rozvodná soustava: AC – hlavní rozvody – 3 PEN, AC 50 Hz, 230V, TN-C
DC panely – 2 DC – 800V/IT
DC baterie – 2DC – 60VDC/IT
Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím: základní, automatickým odpojením, podle ČSN 33 2000-4-41, ed.2, izolací
Instalovaný výkon fotovoltaických panelů: 14,82 kWp
Pracovní plocha fotovoltaického generátoru: 90 m2
Výkon jednoho fotovoltaického panelu: 285 Wp
Počet panelů FV pole: 52 kusů
Výpočtový sklon panelů: 9°
Výpočtový azimut panelů: 220°
Odchylka od severu alfa (Křovákovo zobrazení): nezjišťováno

Zadávací technická specifikace hlavních komponent zařízení HFVE
Síťová fotovoltaická elektrárna (zdroj FV energie, AC-coupling)
Napěťová soustava: 3 NPE, AC 50 Hz, 400/230V, TN-S
Měnič: 3 NPE, AC 50 Hz, 400/230V, 15kVA, 15kWp, P(U), Q(U), P(f) funkce (požadavek PPDS), schopný ostrovního provozu v lokální ostrovní síti vytvořené hybridními měniči v době výpadku vnější sítě (bezpodmínečná vlastnost).
Panely, FV generátor:
Požadovaný instalovaný výkon: min 14,82 kWp
Typ: polykrystalické nebo monokrystalické panely
Konstrukce: 60 cell (156x156mm)
Rozměry cca: 1670x1000x32 (standard 60 cell)
Minimální účinnost: 17%
Minimální mechanická pevnost – vítr: 2600 Pa
Minimální mechanická pevnost – sníh: 5400 Pa
Rozváděč AC/DC
Nástěnné provedení, IP21/IP21
Přepěťové ochrany AC: nebudou použity, součástí kompaktního rozváděče RHF
Přepěťové ochrany DC (přívody od panelů): typ 1 + 2
Jmenovitý proud: 25A


Kompaktní rozváděč RHF
Napěťová soustava: 3 NPE, AC 50 Hz, 400/230V, TN-S (ev. TN-C)
Ruční bypass kapacity 80A / AC21, automatický bypass stykači 50A / AC3, 80A / AC1
Rozpadový stykač 50A / AC3, 80A / AC1 (lokální rozpad)
Přepěťové ochrany AC (ošetřen vstup i výstup měničů): typ 2
Vstupní/výstupní multimetr, integrován řídící Smartmeter + měřící trafa proudu
Pasivní chlazení, gridparalelní provoz
Síťová ochrana
Krytí: IP21/21
Baterie (parametry jednoho bateriového bloku) – parametry s tolerancí dle principu uvedeného výše v tomto článku
Lithiová technologie na bázi článků formátu 18650
Energie jmenovitá: 6,74 kWh
Energie reálná: 5,39 kWh
Jmenovité napětí: 55,5 V
Maximální napětí: 61,5 V
Kapacita jmenovitá: 121,5 Ah
Maximální proud nabíjení: 90 A
Maximální proud vybíjení: 300 A (3 sek)
Maximální výkon vybíjení: 18 kW
Počet úplných cyklů: 5000 cyklů / 80% hloubka vybití
Hmotnost: 95 kg
Rozměry (mm) Š x V x H: 638 x 421 x 487

Baterie (parametry celé sestavy, sestaveno z výše uvedených bloků) – parametry s tolerancí dle principu uvedeného výše v tomto článku
Počet baterií: 6 ks
Energie jmenovitá: 40 kWh
Energie reálná: 32 kWh
Kapacita jmenovitá: 725 Ah
Maximální proud nabíjení: 540 A
Maximální proud vybíjení: 1800 A (3 sek)
Maximální výkon vybíjení: 108 kW

Hybridní měniče/nabíječe – parametry s tolerancí dle principu uvedeného výše v tomto článku
Napěťová soustava: 3 NPE, AC 50 Hz, 400/230V, TN-S (ev. TN-C)
Sinusový výstup
Výstupní výkon soustavy hybridních měničů/nabíječů: 30kVA / 24kW 25°C
Nabíjecí výkon soustavy hybridních měničů/nabíječů: 420A / 45VDC – 62VDC
Špičkový výkon soustavy měničů/nabíječů: min. 60kVA / 48kW (přetížení ostrov)
Požadovaná hodnota maximální účinnosti jednotlivých měničů: 96%
Kapacita transferových relé (transfer) / 1 fáze: 100A
Doba přechodu do ostrovního módu: méně nebo rovno 20msec
Provozní teplota prostředí: -40 až +65°C (s omezením výkonu)
Provozní vlhkost (nekondenzující) prostředí: max. 95%
Schopné ostrovního provozu
Ostatní
Systém dálkového monitoringu – sběr a vyhodnocování dat měničů, nabíječů a baterií (perioda sběru dat cca. 1 minuta). Možnost komunikace ModBus či jiným protokolem. Možnost ovládat přes webové rozhraní - přístup do systému zdarma po neomezenou dobu.
Dodavatel zajistí nastavení ochranných prvků systému. Systém bude přístupný pro nastavování provozních podmínek proškolenou osobou zadavatele.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    10.10.2019