Veřená zakázka

Stezka bosou nohou v Arboretu Semetín

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Zlínský kraj
Kategorie:
Správa a údržba, úklidStavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Ostatní
Správa a údržba, úklid ->  Správa a údržba zeleně
CPV kódy:
45112000-5 - Výkopové a zemní práce,
45112700-2 - Krajinné úpravy,
45422000-1 - Tesařské práce
Popis:

Předmětem záměru je vybudovat tzv. haptickou stezku – trasu pro chůzi bosou nohou. Dominantními materiály jsou především kámen a dřevo. Stezka se skládá z různých povrchů a materiálů, které tvoří ucelenou stezku v níž se střídají úseky tvořené kamennými balvany, šlapáky, dřevěnými špalky, kmeny stromů nebo balančními prvky. Trasu doplňuje 5 laviček.
Trasa vede od severního okraje arboreta k prostoru tůněk. Většinu území tvoří svah orientovaný k východu, v severní části je terén relativně rovný, v jižní části slouží k překonání výškového rozdílu dvě schodiště. Celková délka trasy je cca 300m.
Stezku lze rozdělit na tři části dle charakteru a intenzity využití. Severní část je pojata jako nejvíce využívaný pobytový prostor s mobiliářem, herními prvky apod. Ve střední části se stezka postupně proměňuje ve více přírodní a extenzivní trasu. A nejjižnější část má pak téměř „divoký“ charakter tvořený přírodními prvky jako jsou povalené kmeny nebo kameny.
Použité materiály, mobiliář a prvky drobné architektury navazují na architektonické řešení stávajících částí arboreta.
I. Pobytová část
Severní část stezky bosou nohou se rozkládá okolo mokřadu, který je zpřístupněn kamennými šlapáky. Sloužit tak může i jako místo pro umytí nohou. K posezení jsou v něm umístěny vyvýšené balvany. Samotná haptická stezka pokračuje přes balanční mostek z dřevěných bloků a několik různých materiálů – štěpku, dlažbu z dřevěných kuláčů, bambus, písek, kačírek, kmínky, balvany apod. Stezka je rozdělená „prahy“ z kamenných odseků, které jednotlivé pochozí materiály oddělují. Po bočních stranách je pak vymezena akátovou kulatinou. Po určitých vzdálenostech jsou umístěna zastavení s lavičkami.
II. Střední část
Střední část stezky začíná u cesty vedoucí k bráně do arboreta. Aby nevznikala kolize mezi běžným provozem a návštěvníky „bosého chodníčku“ je samotná křižovatka pojednána pásy odsekové dlažby zapuštěnými v ploše trávníku. Dále navazuje dlažba ze tří odstínů kamenných kostek s vyskládanými vzory inspirovanými lidovými valašskými ornamenty. Stezka pokračuje přes povalené kmeny stromů, vyřezávané akátové kladiny, dřevěné špalky, pařezy a prochází částí s půdopokryvnými trvalkami ke kuláčovým shodům, které předznamenávají charakter poslední části trasy.
III. Divoká část
Jižní část stezky se proplétá náročným terénem a hustou vegetací, tak aby respektovala stávající dřeviny i návrh budoucí cestní sítě a výsadeb arboreta. Tvořena je především kameny a dřevem v různých přírodních podobách – šlapácích, špalcích, kmenech apod. Nejnáročnější části jsou doplněny lanovým zábradlím. Zakončena je na jihu přístupem k tůňce, která stejně jako mokřad na severním konci může sloužit k omytí nohou.
Záměr se provádí v uzavřeném areálu arboreta.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    15.09.2023
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    09.10.2023