Veřená zakázka

Restaurování hlavního oltáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Maršově – II. etapa (dokončení) – vícepráce 01

Druh zadávacího řízení:
Jednací řízení bez uveřejnění
Lokalita:
Celá Česká republika
Kategorie:
Správa a údržba, úklidOstatníStavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Ostatní
Správa a údržba, úklid ->  Ostatní
CPV kódy:
92312000-1 - Umělecké služby,
92312230-2 - Služby poskytované sochaři,
92522100-7 - Ochrana historických památek
Popis:

Jedná se o dodatečné služby, které nebyly obsaženy v původních zadávacích podmínkách, jejich potřeba vznikla v důsledku okolností, které zadavatel jednající s náležitou péčí nemohl předvídat, a tyto dodatečné služby jsou nezbytné pro provedení původních restaurátorských prací.
Sochařská výzdoba
- Putti v akantových rozvilinách 2ks
- Hlavičky putti v oblacích 2ks
- Světlonoši na tabernáklu 2ks
- Konzola pod Janem Křtitelem
Odůvodnění:
Na základě výsledků požadovaného rozšířeného restaurátorského průzkumu (detailní přístup z prostorového lešení) bylo zjištěno, že původní podoba hlavního oltáře Nanebevzetí Panny Marie byla bohatší o figurální dřevořezbu. Tyto poznatky byly potvrzeny zejména nálezy kotvících háků a hřebů pro chybějící výzdobu. Nově zjištěné skutečnosti dále potvrdil nález historické fotodokumentace, ze které je patrné celkové rozložení a počet jak figurální, tak i dekorativní rozvilinové akantové dřevořezby. Fotografická dokumentace taktéž doložila novodobější doplňky v podobě dvou světlonošů na tabernáklu, které lze datovat kolem poloviny 18. století, a které tak svým významem výtvarně, esteticky i historicky tvořily součást kulturní památky. Vzhledem k těmto skutečnostem vznesli zástupci státní památkové péče požadavek na analogické doplnění chybějící dekorativní a figurální výzdoby. Bude provedeno doplnění sochařské výzdoby v maximální míře do nejstarší doložitelné podoby dle nalezených fotografických podkladů. Modelační a řezbářské práce budou průběžně konzultovány se zástupci státní památkové péče.

Akantové rozviliny
Služby - Restaurování hlavního oltáře v kostele-Restaurování ornamentální výzdoby a plochy oltáře.

Řezbářské práce – dořezby
Pozlacovačské retuše – dozlacení

Odůvodnění:
Během snímání druhotných povrchových úprav (metál na olejovém podkladu) bylo zjištěno, že původní zlacení na křídovém podkladu na červený poliment bylo, na zřejmě poškozených partiích, v minulosti razantně mechanicky odstraněno a nahrazeno olejovým podkladovým nátěrem v silné vrstvě, s následným náhražkovým zlacením metálem.
Rovněž bylo zjištěno, že část patrně značně poškozených rozvilin byla odstraněna a místa osazení byla řezbářsky upravena s následnou povrchovou úpravou náhražkovým zlacením metálem.
Vzhledem k silné vrstvě vyrovnávacího olejového nátěru, nebyla tato poškození při vizuálním průzkumu patrná. Rovněž restaurátorský průzkum provedený v r. 2008 tato poškození neprokázal.

Na partiích kde se původní zlacení nedochovalo, bude provedena jeho rekonstrukce. Chybějící rozviliny budou dořezány a následně dozlaceny pravým plátkovým zlatem na křídovém podkladu na červený poliment. Nově dozlacená místa budou přizpůsobena okolnímu původnímu zlacení. Technologicky, materiálově budou dodrženy postupy a receptury prokázané na kulturní památce. Chybějící dořezby budou analogicky vycházet z originálu.



Svatozář kolem holubice
Služby - Restaurování hlavního oltáře v kostele-Restaurování ornamentální výzdoby a plochy oltáře.

Rekonstrukce původního zlacení

Odůvodnění:
V rámci rozšířeného restaurátorského průzkumu bylo prokázáno, že zlacení na svatozáři bylo druhotné, provedené plátkovým zlatem na křídovém podkladu na hnědý poliment. V důsledku nevhodných klimatických podmínek byla vrstva křídy a polimentu zcela zvětralá, uvolněná a na mnoha místech opadaná. Zbytky zlacení se v důsledku ztráty pojivosti sprašovali. Zcela rozložené klihokřídové vrstvy nebylo možné zpevnit s uspokojivými výsledky.

Bude provedena celková rekonstrukce původního zlacení plátkovým zlatem na křídovém podkladu na červený poliment. Následně bude provedeno jeho patinování a přizpůsobení okolnímu zlacení.

Malířské práce
Služby - Restaurování hlavního oltáře v kostele-Restaurování ornamentální výzdoby a plochy oltáře.

Restaurování pozadí za ústředním motivem

Odůvodnění:
Během snímání druhotných povrchových úprav na architektuře bylo zjištěno, že pozadí za ústředním motivem plastiky Panny Marie se svatozáří a obláčky nebylo pojednáno monochromně, jak předpokládal restaurátorský průzkum z r. 2008.
Pozadí tvoří malovaný obraz kopcovité krajiny s potemnělou oblohou a oblaky, který tak vytváří druhý plán ústředního motivu. Pravděpodobně se jedná o pohled na Krkonoše, což je unikátní zobrazení v celé krkonošské lokalitě. Stejně tak motiv krajiny vycházející z okolní skutečnosti představuje v rámci sakrálního mobiliárního vybavení unikátní doklad uměleckořemeslné práce a estetického vnímání obyvatelstva doby vzniku maleb. Požadavkem státní památkové péče je zachování této cenné malby, její důkladná konzervace a restaurování.
Obraz je značně poškozen, uvolněný křídový podklad byl v minulosti na mnoha místech mechanicky odstraněn či poškozen. Klihokřídové vrstvy vytvářejí místy stříškovité plošky oddělující se od podložky. Celkově je malba zakalena rozloženými laky či konzervační separační vrstvou určenou pro druhotnou přemalbu bez uměleckořemeslných kvalit.

Po provedení důkladné opakované fixaci rozvolněných povrchů budou sejmuty druhotné nežádoucí přemalby. Dále dojde k doplnění chybějících klihokřídových podkladů scelující barevné retuše s následující aplikací závěrečné konzervační vrstvy.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    30.03.2016