Veřená zakázka

Podpora biodiverzity bývalého vojenského areálu v Chomýži u Krnova

Druh zadávacího řízení:
Otevřené řízení
Lokalita:
Celá Česká republika
Kategorie:
Správa a údržba, úklidZemědělství, lesnictví a krajinářstvíMateriál, součástky a náhradní díly
Správa a údržba, úklid ->  Správa a údržba zeleně
CPV kódy:
45342000-6 - Instalace a montáž oplocení,
77211400-6 - Kácení stromů,
77211500-7 - Péče o lesní porost,
77211600-8 - Vysazování stromů
Popis:

Předmětem plnění veřejné zakázky je provedení zásahů vedoucích k podpoře biodiverzity botanicky a zoologicky cenného území a k zastavení degradace hodnotných společenstev a chráněných druhů vlivem samovolné sukcese a šířením invazivních a expanzivních druhů rostlin.
Území je soustavně předmětem zájmu ochrany přírody a v minulosti zde byla prováděna řada průzkumů. Součástí předmětu plnění je i způsob údržby zájmového území.
Projekt řeší rozsáhlý pastevní areál o celkové výměře 23,8 ha s pestrou mozaikou porostů a luk různé ekologické hodnoty. Návrh revitalizace území směřuje k zachování současných cenných přírodních lokalit a zpřístupnění území pro rekreaci.
V zájmovém území bude zřízen pastevní areál, neboť pro dané území se jeví jako ideální celoroční volný chov, kdy není třeba zimní ustájení. Celé území bude spásáno kontinuální pastvou spočívající ve volném pohybu zvířat po ploše. Území bude rozděleno do 6 různě velkých pastvin.
Areál bude oplocen uzlovým pletivem o výšce 120 cm instalovaným na štípané akátové kůly o délce 200 cm. Podrobný popis požadavků na použité pletivo je uveden ve výkaze výměr, který je součástí projektové dokumentace. V místech, kde územím probíhá ÚSES a na dalších místech, kde je vhodné zachovat prostupnost bariéry pro menší zvěř, bude místo pletiva dřevěná ohrada z akátových štípaných kůlů a prken. Průchodnost areálu bude zajištěna kovovými pastevními bránami opatřenými speciálně navrženými mechanismy pro automatické zavírání (podrobnosti rovněž v příloze č. 8 této zadávací dokumentace).
Součástí předmětu plnění je rovněž dodávka vybavení pastevních ploch v rozsahu definovaném ve výkazu výměr (příloha č. 8 této zadávací dokumentace).
V rámci navrženého řešení jsou vyčleněny nové parcely navazující na stávající řešené území, kterou jsou určeny k převodu na lesy zvláštního určení se zaměřením na příměstskou rekreaci. Součástí vlastního řešeného území jsou pak porosty lesního charakteru, tedy útvary, které neplní funkci hospodářského lesa, ale vykazují některé vlastnosti lesních porostů. Na základě jejich posouzení byly navrženy zásahy (výchovné probírky) různé intenzity.
Výsadby stromů jsou vedeny s cílem zvýšit druhovou rozmanitost, redukují se předimenzované rozsáhlé monokulturní keřové porosty a do území se vsazuje vyšší počet druhů v menších rozptýlených skupinách. U všech vysazovaných stromů je vyžadována ochrana proti okusu ovcemi. Stávající i navržené skupiny keřů budou chráněny oplocením.
Zásahy do lučních porostů spočívají v aplikaci herbicidů s cílem odstranit nepůvodní invazivní a expanzivní druhy rostlin.
Zachována je také převážná většina velkých stromů s obvodem nad 80 cm. Takto velké stromy jsou káceny jen výjimečně z důvodu poškození, špatného zdravotního stavu, příp. růstového defektu. Všechny asanované stromy s obvodem nad 80 cm jsou podrobněji popsány v inventarizační tabulce. Budou odkáceny jen na základě povolení ke kácení.
Na základě výsledků inventarizace a navrhovaného konceptu byl vypracován plán asanací dřevin a pěstebních opatření v porostech. Jednotlivé asanované porosty, stromy, keře a nárosty jsou graficky znázorněny ve výkresu s názvem „Plán asanací dřevin, pěstební opatření v porostech“. Inventarizační soupisy jsou součástí tabulkové části – „tabulky inventarizace dřevin, asanací a dosadeb“.
Dále je vyžadováno odstranění veškerého náletu a nárostu velmi mladých dřevin tvořících podrost porostů.
Navržené řešení popsané v projektové dokumentaci obsahuje rovněž požadavek na výsadbu stromů a keřů, přičemž uchazeč je povinen při technologii výsadby respektovat platnou ČSN 83 9021. Výsadby budou realizovány na plochách předem chemicky odplevelených totálním herbicidem.
Podrobná specifikace předmětu plnění je uvedena v projektové dokumentaci, která je přílohou č. 8 zadávací dokumentace.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    11.11.2014
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    06.01.2015