Veřená zakázka

Obnova sochy sv. Jana Nepomuckého na p.p.č. 1677/3 v k.ú. Rynoltice

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Celá Česká republika
Kategorie:
Ostatní
CPV kódy:
92522100-7 - Ochrana historických památek
Popis:

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí u mostu přes Panenský potok na silnici III/27244 vedoucí do Janovic v Podještědí. Podle soupisu drobných památek farnosti Rynoltice byla v roce 1801 zřízena na mostě díky dobrodincům. Označována byla pomístně jako u svatého Jana v dolní vsi. Podle historické pohlednice stála na začátku mostu a byla opatřena lucernou. Starší vlastivědná literatura vycházející z kronik uvádí, že socha vznikla již v roce 1798 z výnosu sbírky obuvníka a obecního staršího Josefa Liebicha a dne 16. května byla slavnostně vysvěcena. Socha byla později, zřejmě při úpravě komunikace, přemístěna před most blíže k domu ev. č. 81 (dříve čp. 27).

Sochařské dílo je dochováno v havarijním a torzálním stavu. Objekt stojí v zatravněném svahu náspu v předmostí mostu. Celá soklová část podstavce je pod nivelací vozovky. Socha je nestabilní, vykloněna z osy nalevo, podloží je narušené. Základový stupeň je z valné části zahlouben ve svahu. Socha dochovaná v torzu je značně poznamenána mechanickým poškozením spojeným s aplikovanými železnými trny a táhly, které vlivem nárůstu koroze trhají kamenný materiál. V samotné soše sv. Jana Nepomuckého je řada trhlin, figura hrozí rozpadem nebo zřícením. Spodní partie obličejové časti a krku jsou ztraceny, nahrazeny doplňkem z cementové malty. V linii návaznosti původní části jsou horní partie sochy odtrženy v široké šikmé trhlině. Obě ruce původně držící kříž s korpusem Krista jsou ztraceny. Levá ruka s celou částí levého ramene je oddělena od sochy vlivem železné kotvy z pásoviny s podpěrkou vlastní ruky ve formě lopatkového ukončení. Rovněž pravá ruka je ztracena ze stejného důvodu: aplikace železné podpěry ruky obdobně utvářené jako v případě ruky levé. Vlivem nárůstu koroze došlo k další ztrátě čelní plochy draperie na břiše sochy. Přes rozevřené trhliny dochází k zatékání vody a následným mrazovým poškozením. Límec almuce je paprsčitě rozpraskán. Střapce almuce jsou na pravé i levé straně olámané. Špička pravé boty chybí. Při podstavci jsou uloženy dvě konzole, které původně nesli nápisové desky na hřbitově a k soše sv. Jana Nepomuckého nenáleží. Nedílnou součástí byla kovaná svatozář s pěticí šesticípých hvězd kotvena v zadní části kapuce almuce. Se ztrátou svatozáře došlo opět k dílčímu vylomení kamene. Na pravé straně římsy hlavice podstavce je sekané lůžko pro kamenickou plombu, která chybí.

Restaurování bude vedeno s cílem odstranit zásadní poškození spojena s torzálním a havarijním stavem díla, očištění objektu a konzervace dochovaného stavu, analogickým doplněním a s možností opětovné prezentace v exteriéru.

Více informací je možné získat z přiloženého dokumentu Restaurátorského záměru, přílohou je také podrobný položkový rozpočet.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    10.02.2023
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    01.03.2023