Veřená zakázka

Koncepční studie „Rozšíření drážní VHD do SV oblasti Bosonoh“

Druh zadávacího řízení:
Zakázka malého rozsahu
Lokalita:
Celá Česká republika
Kategorie:
Projekty a studie
CPV kódy:
71335000-5 - Technické studie
Popis:

Důvody pro zpracování studie

Důvodem k rozpracování konceptu budoucí VHD, resp. MHD je plánovaný rozvoj v katastru obce Bosonohy v souladu s ÚPmB, kterému nebude dále principiálně ani kapacitně vyhovovat stávající napojení na systém MHD SMB (IDS JMK) pouze po ose Pražská/Jihlavská s nezbytným přestupem do většiny dalších destinací. S cílem posílit podíl VHD proti IAD dle plánu mobility je nutné doplnit stávající síť městských linek a zároveň posílit kapacitu spojů. Obojího bude nejlépe dosaženo protažením trolejbusových či tramvajových, v ideálním případě obou tratí a doplnit jimi doposud provozované autobusové linky. Jak prodloužená tramvajová trať ze současné smyčky Starý Lískovec, tak napojení trolejbusové trati na prodlouženou uliční osu Petra Křivky přinesou do lokality možnost cestovat bez přestupu do násobně většího území a radikálně zvýší kapacitu spojů MHD, čímž významně vzroste její atraktivita.
V neposlední řadě je dobré podotknout, že problematikou obslužnosti dané lokality se minimálně posledních deset let nezabývala žádná studie přesto, že o rozšíření MHD o další druh dopravy se v souvislosti s řešeným územím hovoří již delší dobu.

2. Cíle studie

Studie využije jako vstupní podklad Urbanistickou studii Bosonohy II z roku 2006 a prověří reálnost trasování prodloužení ulice Petra Křivky, popř. navrhne vhodnou úpravu uliční sítě předloženého podkladu.
Následně bude navrženo koncepční řešení systému MHD a v několika variantách navrženo posílení MHD dle bodu č.1 v dané lokalitě a rozšíření sítě zastávek podložené docházkovými vzdálenostmi. Jednotlivé varianty budou posouzeny dle předpokládaných výhledových intenzit. Posouzení musí vycházet z očekávaného demografického významu lokality a sledovat předpokládané cíle jejích obyvatel dle současných dopravně přepravních průzkumů.
Nezbytnou součástí studie bude stabilizování stopy prodloužení ulice Petra Křivky průrazem pod ulicí Chironova a obhájení významu její stavby i bez trolejbusové trati.

3. Vymezení řešeného území a jeho charakteristika

Řešenou oblastí je katastrální území obce Bosonohy, zejména jeho severojižní část, vymezenou klínem ulic Chironova a Pražská ne však nutně výhradně. Trasování nových drážních staveb se dotkne také katastrů Nový a Starý Lískovec.

4. Požadavky na řešení

Řešení obsluhy území musí vycházet ze současné i plánované hustoty osídlení a cílů dopravy. Situační řešení musí zohledňovat stávající zástavbu, vedení inženýrských sítí i jejich přidružené objekty s vědomím dopadu případných demolicí a přeložek. Navržené prostorové uspořádání bude vycházet z platných ČSN a TP.
Dopravní varianty budou srovnány také s „Variantou 0“, kdy dojde k obsluze nově navržených zastávek pouze úpravou vedení stávajících autobusových linek.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    27.08.2019
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    12.09.2019