Veřená zakázka

Kompostárna Sněžné – výstavba nové kompostárny a pořízení kompostovací techniky

Druh zadávacího řízení:
Zjednodušené podlimitní řízení
Lokalita:
Kraj Vysočina
Kategorie:
Stavebnictví a související činnosti
Stavebnictví a související činnosti ->  Pozemní stavby
Stavebnictví a související činnosti ->  Dopravní stavby Technologie, stroje, přístroje a elektronika
Technologie, stroje, přístroje a elektronika ->  Technologie, stroje a přístroje
CPV kódy:
16600000-1 - Speciální stroje pro zahradnictví a lesnictví,
45000000-7 - Stavební práce
Popis:

Předmětem této veřejné zakázky je výstavba nové kompostárny městysu Sněžné sestávající z části provedení stavebních prací a z části z dodání a instalace kompostovací techniky. Jedná se o malé zařízení kompostárny, kapacita zařízení do 150 t/rok. Kompostování bude prováděno v pásových zakládkách-krechtách. Kompostárna bude sloužit pro obyvatele obce Sněžné.

Bližší specifikace kompostárny:
Celkové provozní řešení, technologie výroby:
Kompostovací technologie bude prováděna v pásových zakládkách o šířce 3m a výšce 1,75m. Bioodpady budou formovány do podélných hromad, které budou následně aretovány. Kompostovací materiál se vrství do pásových hromad trojúhelníkového průřezu. Umístění hromad pro polní kompostárny je dočasné. Doba zrání v pásových hromadách 3-6 měsíců. Délku trvání ovlivňuje surovinová skladba, homogenita zakládky, roční období, kvalita a počet překopávek.

Zakládka kompostu
Materiál, který se bude zde kompostovat: posekaná tráva, neošetřené dřevo, zbytky rostlinné výroby, hřbitovní a tržištní odpad. Materiál bude pocházet z údržby obecní zeleně a od občanů Městyse Sněžné.

Manipulační plocha
Manipulační plocha je stavebně součástí kompostovací plochy. Manipulační plocha slouží pro návoz a odvoz suroviny a kompostu, případné manipulace mechanismu. Odpady za účelem kompostování se do zařízení přivážejí dopravními prostředky původců odpadů nebo vlastními dopravními prostředky.

Předpokládané kapacity provozu
• Jedná se o malé zařízení komunitní kompostárny do 150 t/rok.

Zakázka je rozdělená na dvě následující samostatné části:

Část 1: provedení stavebních prací

Stavební řešení
Stavební řešení je členěno na 3 stavební objekty:
• SO 01 Terénní úpravy, kompostovací plochy
• SO 02 Přístupová manipulační plocha
• SO 03 Oplocení

SO 01 Terénní úpravy, kompostovací plochy
V rámci tohoto stavebního objektu je navržena realizace opěrné zdi a následně terénních úprav, kterými vznikne prostor pro realizaci kompostovacích a manipulačních ploch komunitní kompostárny. Vytvarování stávajícího terénu bude provedeno dle příčných řezů, které jsou znázorněny ve výkresech SO 01.3 Příčné řezy A-C a SO 01.4 Příčné řezy 1-5.
Přípravné práce
Před zahájením realizace opěrné zdi a vlastních terénních úprav (zemní práce) bude nutné nejprve z celé zájmové plochy odstranit stávající náletové křoviny a dřeviny. Vzniklá dřevní hmota bude likvidována na místě – štěpkováním. Způsob nakládání se štěpkou bude řešen investorem či zhotovitelem prací. Tato část prací musí být provedena v době vegetačního klidu v předstihu před zahájením vlastních stavebních prací. Před realizací samotných terénních úprav bude v předstihu realizována opěrná zeď. Opěrná zeď je navržena z tvárnic ztraceného bednění dle empirických vzorců výrobce. Na základě požadavků výšky zdi 1,0m nad terénem byla zvolena geometrie opěrné zdi typu ,,L" a následně její technické parametry. Výše uvedené parametry obecného statického posouzení opěrných zdí byly stanoveny při uvažování následujících podmínek:
• základy provedené z betonu C20/25 XC2 ve standardních podmínkách
• probetonování tvarovek betonem C20/25 XC2
• výztuž základu a stěny R 10505 na kotevní délku dle obecných zásad
• zpětný zásyp za opěrnou stěnu z nesoudržné zeminy třídy S3/G3 – písek/štěrkopísek s úhlem
vnitřního tření Φef = 30°
• upravený terén za opěrnou stěnou rovinný, hloubka založení pod upravený terén minimálně 800 mm
• není uvažováno s vlivem podzemní vody
• za opěrnou stěnou je uvažováno s nahodilým užitným zatížením o intenzitě 5,0 kN/m2
• dilatace doporučeny po vzdálenostech 6–12 m dle množství rozdělovací výztuže a výšky stěny
• podélné vyztužení doporučeno v množství min. 25 % příčné nosné výztuže.

Každá konstrukce by měla být individuálně posouzena dle konkrétních podmínek dané stavby (posouzení únosnosti základové půdy a celkové stability opěrného systému dle geologických podmínek, nezámrzná hloubka, vyztužení stěny a základů dle skutečného průběhu vnitřních sil, podélné vyztužení, ap.). V rámci projektu nebyly provedeny žádné geologické a hydrogeologické průzkumy. V rámci realizace stavby je nutno přizvání oprávněného geologa ke schválení základové spáry opěrné stěny a dále ke schválení sklonů svahů v násypech a zářezech. Na základě podkladů od oprávněného geologa je nutno taktéž posoudit statiku opěrné zdi. Při výstavbě opěrné zdi je zcela nezbytné dodržet správný technologický postup, a tím zabránit nejen narušení stability a nosnosti zdi, ale i pozdějšímu možnému znehodnocení povrchu stěny promáčením vodou a následnému výskytu vápenných výkvětů nebo porostu mechu na vlhkém povrchu. Tato stavební konstrukce musí být provedena tak, aby nebylo možné hromadění vody za zdí a její trvalé pronikání přes zeď, tj. zeď musí
být v úrovni základů opatřena drenáží pro odvod vody. Zásyp za zdí musí být až k drenáži vodopropustný (nejlépe hrubé kamenivo) a zasypaný povrch je vhodné od zdiva oddělit nopovou fólií.
Průběh navržené opěrné zdi je patrný z výkresu SO 01.1 Situace a SO 01.2 Podélný profil-opěrná zeď. Osazení opěrné zdi do terénu je patrné z výkresu S 01.5 Vzorový řez V1-terénní úpravy, opěrná zeď.

V rámci terénních úprav bude provedeno sejmutí ornice v celé zájmové ploše záměru a následně bude
tvarována plocha pro kompostovací procesy a manipulační prostor. Terénní úpravy budou prováděny formou odkopávek, hutněných násypů a svahování. Severní část tvarované plochy bude realizována formou odkopávky, jižní část bude realizována na hutněném násypu. Ze západní, severní a východní strany je navrženo svahování od stávajícího terénu k ploše ve sklonu 1:1,5. Svahování plochy k nově navržené opěrné zdi, tj. jižním směrem, je navrženo ve sklonu 1:2,5. Kompostovací a manipulační plocha je navržena ve dvou spádech, její západní část bude spádována v podélném spádu 1 % k její východní části, která na ní bezprostředně navazuje. Východní část plochy bude spádována do jihovýchodního rohu, a to v podélném i příčném spádu 1 %. Po vytvarování bude celá plocha i svahy zhutněny na 96 % PCS.

Kompostovací, manipulační plochy
Manipulační plocha je stavebně součástí kompostovací plochy. Manipulační plocha slouží pro návoz a odvoz suroviny a kompostu, případné manipulace mechanismu. Odpady za účelem kompostování se do zařízení přivážejí dopravními prostředky původců odpadů nebo vlastními dopravními prostředky.
Kompostovací a manipulační plochy byly navrženy v následující skladbě:
• vrstva mechanicky zpevněného kameniva, Edef,2=100MPa, tl.15 cm
• vrstva štěrkodrtě 0-63, Edef,2=70MPa, tl.20 cm
• zhutněné terénní úpravy, Edef,2=45MPa

Detailní zásady provádění terénních úprav a stabilizace svahů dále dle technické zprávy projektové dokumentace.

SO 02 Přístupová manipulační plocha
V rámci tohoto stavebního objektu je navržena realizace terénních úprav pod přístupovou manipulační
plochu, manipulační přístupová plocha a vsakovací průleh. Vytvarování stávajícího terénu bude provedeno dle podélného profilu a příčných řezů, které jsou znázorněny ve výkresech SO 02.2 Podélný profil-přístupová manipulační plocha a SO 02.4 Příčné řezy 1-4. Průběh vsakovacího průlehu je patrný z podélného profilu, který je znázorněn ve výkrese SO 02.3 Podélný profil-vsakovací průleh.
Přípravné práce
Před zahájením realizace opěrné zdi a vlastních terénních úprav (zemní práce) bude nutné nejprve z celé zájmové plochy odstranit stávající náletové křoviny a dřeviny. Vzniklá dřevní hmota bude likvidována na místě – štěpkováním. Způsob nakládání se štěpkou bude řešen investorem či zhotovitelem prací. Tato část prací musí být provedena v době vegetačního klidu v předstihu před zahájením vlastních stavebních prací.
Terénní úpravy
V rámci terénních úprav pod přístupovou manipulační plochu bude provedeno sejmutí ornice v celé zájmové ploše záměru přístupové manipulační plochy a vsakovacího průlehu. Terénní úpravy budou prováděny formou odkopávek, hutněných násypů a svahování. V rámci terénních úprav je nutno vytvořit podklad pod přístupovou manipulační plochu, která zajistí propojení nezpevněné komunikace, umístěné jižně od zájmového pozemku, s manipulační plochou realizovanou v rámci SO 01 Terénní úpravy, kompostovací plochy. Terénní úpravy budou realizovány pod jednotným podélným spádem o proměnné příčné šířce, a to v zářezu o šířce 3,0m a na hutněném násypu o šířce 3,35m. Tvarovaná plocha bude z velké části v zářezu, kde svahování terénní úpravy ke stávajícímu terénu je navrženo ve sklonu 1:1,5. Pouze severozápadní část terénní úpravy, podél stávající budovy, bude realizována hutněným násypem. Hutněný násyp bude dosypán cca 25 cm pod hodní hranu opěrné zdi, které je navržená v rámci SO 01 Terénní úpravy, kompostovací plochy. Po vytvarování bude celá plocha i svahy zhutněny na 96 % PCS. Základní zásady provádění terénních úprav a zásady stabilizace svahů viz SO 01 Terénní úpravy, kompostovací plochy.
Přístupová manipulační plocha
Ke kompostovacím a manipulačním plochám komunitní kompostárny je navržena přístupová manipulační plocha, která je napojena na nezpevněnou komunikaci, umístěnou jižně od zájmového pozemku. Přístupová manipulační plocha je navržena jednosměrná o šířce 3,0m.
Vsakovací průleh
V rámci tohoto stavebního objektu je dále navržen vsakovací průleh, který zajistí bezproblémové odvedení a následující vsak srážkových vod dopadlých na nezpevněné kompostovací a manipulační plochy během vydatných srážek. Jedná se o mělce tvarovanou prohlubeň ve stávajícím terénu, pod níž je vsakovací rýha vyplněná štěrkem. Podélný a příčný profil vsakovacího průlehu je patrný z výkresů SO 02.3 Podélný profil-vsakovací průleh a SO 02.7 Vzorový řez V3-vsakovací průleh.

Odvodnění staveniště bude povrchové a voda bude zasakována do terénu. Kompostovací a manipulační plocha komunitní kompostárny je navržena ve dvou spádech, její západní část bude spádována v podélném spádu 1 % k její východní části, která na ní bezprostředně navazuje. Východní část plochy bude spádována do jihovýchodního rohu, a to v podélném i příčném spádu 1 %. Srážky spadlé na tyto nezpevněné plochy budou likvidovány vsakováním. V rámci stavebního objektu SO 02 Přístupová manipulační plocha je dále navržen vsakovací průleh, který zajistí bezproblémové odvedení a následující vsak srážkových vod dopadlých na nezpevněné kompostovací a manipulační plochy během vydatných srážek.
SO 03 Oplocení
Jednou z podmínek pro zabezpečení správného provozu řízeného komunitního kompostování je její oplocení, aby bylo zamezeno vstupu nepovolaných osob a vnikání zvěře. Nyní je zájmová část pozemku oplocena pouze částečně ze severní a západní strany. Oplocení bude realizováno tak, aby bylo spojité kolem celé komunitní kompostárny. V jižní části oplocení u nezpevněné cesty bude osazena uzamykatelná brána o šířce cca 3,5-4,0m, která bude zajišťovat přístup do komunitní kompostárny. Na bráně bude osazen elektrický pohon, který bude zajišťovat její dálkové ovládání. Odběr elektrické energie bude zajištěn z provozní budovy sběrného dvora. Pro výstavbu nového oplocení je navrženo použití např. typové oplocení UOA 1-200/200. Oplocení bude provedeno např. z drátěného pletiva se čtvercovými oky velikosti 50x50mm a pozinkovaného drátu 2,5mm. Výška sítě 2,0m. Síť bude osazena na ocelové sloupky-průběžné, řadové (ocelová trubka 48x4,3 mm, délka 3,15m) a sloupky-rohové (ocelová trubka 48x4,3 mm, délka 3,15m) se vzpěrou VZ1 (ocelová trubka 33,5x2,25 mm, délka 2,10m). Nosná konstrukce oplocení bude uchycena do betonových patek, a to sloupky do patek o rozměrech 50x50x90cm a vzpěry do patek o rozměrech 40x40x60cm. Osová vzdálenost jednotlivých sloupků bude max. 3,0m. V úsecích oplocení delších, než 50 m bude v trase umístěn průběžný sloupek se vzpěrami.

Část 2: dodání a instalace kompostovací techniky
Předmětem plnění této části zakázky je dodání, instalace, montáž a zprovoznění níže uvedené kompostovací techniky:
• drtiče
• překopávače
• třídící lopaty
• lopaty s drapákem
• mobilní váhy

Předpokládané parametry
Drtič:
- průměr zpracovaného materiálu - min. 120 mm
- hydraulický podávací válec s funkcí NOSTRESS
- pásový dopravník s regulací rychlosti
- drtící výkon - min. 10 m3/hod
- homologovaný podvozek s koulí ISO50

Třídící lopata:
- pracovní záběr – max. 100 cm
- požadavek na průtok hydraulického oleje - max. 40l/min
- min. 2 rotory

Lopata s drapákem na čelní nakladač
Překopávač:
- tažený překopávač
- Šířka záběru max. 2,5 m
- Výška zakládky max. 1,4 m
- Pohon od vývodové hřídele traktoru
- Příkon min. 50 koní
- Výkon až 400 m3/hod
- hmotnost min. 2800 kg

Mobilní mostní váha
- automobilová váha pro vážení nákladních automobilů, traktorů (konstrukce osazená snímači)
- Váživost: min. 20 t s přesností vážení 10 kg
- Váha šíře 3 m, délky min. 9 m
- Typové schválení ČMI TCM 128/10-4735 váhy obchodní dle EU, Třída přesnosti III podle OIML
- nad vozovku jako nájezdová včetně nájezdů nebo do úrovně vozovky jako zabudovaná (zde cena včetně rámu váhy)
- cena dále zahrnuje: Přídavný displej, Program vážního hospodářství.

Předmětem plnění této části zakázky je rovněž:
- doprava vybavení na místo plnění;
- předání potřebných instrukcí a návodů k obsluze a údržbě předmětu plnění zakázky (manuálů) v českém jazyce;
- a předání prohlášení o shodě dodávaného vybavení se schválenými standardy.

warning
Upozornění: pro zobrazení zadávacích podmínek se registrujte ZDARMA nebo se přihlašte.

    Termíny:

  • calendar_today 
    Datum zahájení zakázky:
    28.03.2024
  • calendar_today 
    Lhůta pro podání nabídek do:
    17.04.2024